WordPress 5.2 – releasekandidat ute nu


WordPress version 5.2 har nu nått stadiet RC1 och kan hämtas här. Själva utgåvan planeras till 7 maj (eller snarare natten mot 8 maj för oss i Europa).

För dig som utvecklar teman eller tillägg är det alltså hög tid att kolla hur dina alster klarar sig tillsammans med denna nya version.

Några av nyheterna i denna utgåva:

”Hälsokontroll för webbplatsen” – Två nya sidor: en sida med olika tips på saker att tänka på för just din webbplats, och en sida med teknisk information om webbplatsen som kan komma väl till pass när du ber om hjälp med webbplatsen t.ex. via supportforumen. Det här är funktioner som flyttat in från WordPress-tillägget ”Health Check”. Det finns ändå god anledning att använda detta tillägg även fortsättningsvis, eftersom det dessutom innehåller en rad användbara verktyg, bland annat för felsökning.

”Räddningsläge” – Vissa typer av programmeringsfel i tillägg eller teman har hittills inneburit att man bara får upp en tom sida när man besöker webbplatsen (WSOD – White Screen Of Death). Fram tills nu har det enda sättet att lösa sådana problem varit att vidta olika operationer mot webbplatsens filsystem, vanligtvis med hjälp av ett FTP-program, något som kan verka skrämmande och besvärligt för en vanlig WordPress-administratör som kanske aldrig tidigare kommit i kontakt med dessa verktyg.
WordPress 5.2 introducerar ”räddningsläge”. När ett fel av denna typ inträffar kommer en WordPress-administratör i vissa fall att kunna få liv i webbplatsen igen med hjälp av något som skulle kunna betecknas som ”säkert läge”. Om räddningsläget går att aktivera bör du som administratör få ett e-postmeddelande med instruktioner och en speciell länk för aktivering av räddningsläget. (Innan du klickar på den länken ska du självklart kolla noga att URL:en verkligen leder till din webbplats!)

Höjt lägsta-krav på PHP-version. WordPress är huvudsakligen skrivet i programmeringsspråket PHP. Webbservern där du använder WordPress behöver alltså köra PHP. Visste du att WordPress 5.1 fortfarande går att köra på PHP version 5.2, som släpptes 2006 och officiellt inte har fått några säkerhetsuppdateringar ända sedan 6 januari 2011!
Nu har utvecklarna bakom WordPress bestämt sig att slå ett slag för säkrare och snabbare webbplatser och höjer därför ribban. För att kunna uppgradera till WordPress 5.2 behöver din webbserver köra lägst version 5.6.20 av PHP. (Även PHP version 5.6 och 7.0 har faktiskt slutat att få säkerhetsuppdateringar. Om du ändå måste uppdatera din PHP-version bör du gå direkt till åtminstone version 7.2.)
För utvecklare av teman och tillägg innebär detta att de kan börja använda modernare kommandon och strukturer i sin PHP-kod.

Ny hook. Om du utvecklar teman bör du kolla upp detaljerna kring en ny hook som du bör lägga in i ditt tema för att göra det möjligt för tillägg att lägga in kod som ska köras direkt efter taggen body.

Det finns mer. Ovanstående är ett axplock av de största nyheterna. Men du hittar ännu mer i https://make.wordpress.org/core/2019/04/16/wordpress-5-2-field-guide/
Där hittar du t.ex. nyheter kring blockredigeraren.

Lämna ett svar