WordPress.org

Nyheter

Anpassaren kommer försvinna för vissa blocktema-användare vid uppdatering till WordPress 5.9

Anpassaren kommer försvinna för vissa blocktema-användare vid uppdatering till WordPress 5.9


Anpassaren lanserades år 2012, i samband med släppet av WordPress 3.4, och har sedan dess blivit standard för att anpassa webbsidors känsla och utseende. Utvecklare har vant sig vid API:et. Användare har blivit vana vid att justera färger, typsnitt och även interna WordPress-alternativ via den. I samband med uppdateringen till WordPress 5.9, ”Josephine”, så försvinner den nu dock för många när man aktiverar ett blockbaserat tema.

Enligt planen lanseras WordPress 5.9 den 25 januari och innehåller då flera av de slutfärdiga komponenterna av fullständig webbplatsredigering. Huvudpunkten av dessa funktioner är det nya temasystemet, som tillåter möjligheten att designa hela webbplatser med enbart block. När ett sådant tema är aktivt, kan användare redigera sin webbplats användargränssnitt genom webbplatsredigeraren och systemet för globala stilar.

Den nya webbplatsredigeraren är, i grunden, nästa iteration av vad anpassaren var menad att göra. Skillnaden är att användare nu får mer kontroll och kan anpassa varje aspekt av webbplatsens användargränssnitt, inte bara de inställningar som temaskaparen gjort tillgängliga.

För de flesta användare som använder blockteman kommer anpassarens försvinnande inte vara något problem. Dock saknar dessa tre inställningar något alternativ:

  • En lösning för partiell webbplatsikon (favicon) finns men inte för varje scenario.
  • Rutan för ”Extra CSS” försvinner.
  • Det finns ej möjlighet till förhandsvisning innan man byter till ett blocktema.

Anpassaren går tekniskt sett fortfarande att nå via dess adress på /wp-admin/customize.php. Trots att det ej visas länkar till den i adminpanelen, kan behöriga användare nå anpassaren på denna adress. Om ingen annan lösning går, kan man lösa de första två problemen genom att göra ändringarna i anpassaren. Detta är ej en perfekt lösning, men det är en enkel och snabb lösning.

Blocket för webbplatslogga har ett alternativ ”Använd som webbplatsikon” alternativ. Detta är en snabb och enkel väg att uppdatera logotypen och webbplatsikonen med den nya webbplatsredigeraren, i de fall båda använder samma bild.

Om de är olika bilder eller om användaren inte använder en logotyp, så är det enda inbyggda sättet för att ändra webbplatsikonen att använda det tidigare nämnda URL-tricket med customize.php. Sidlogotyp-blocket ger även en direktlänk till alternativet i anpassaren, i de fall man lagt till en logotyp. Användare kan också välja att använda en av alla favicon-tillägg.

Det är mycket osannolikt att en lösning för att använda egen/anpassad CSS kommer att implementeras i den nya webbplatsredigeraren. Panelen för globala stilar och designalternativ för enskilda block är framtiden för webbdesign. Detta gör det lättare för användare utan kodningskunskap att utföra de vanligaste ändringarna. I kontexten av blockbaserade teman så är det osannolikt för vanliga användare att behöva CSS-redigeraren i anpassaren.

I vissa fall är dock anpassad CSS nödvändigt. Återigen så är en enkel lösning att använda customize.php. För en något mer dedikerad lösning, så finns det ett flertal tillägg.

Det finns i nuläget ingen lösning för att förhandsgranska och anpassa inaktiva blockteman. Med klassiska teman kan användare testa anpassningar innan de aktiverar temat. I anpassaren visas blockteman med varningsmeddelandet ”Detta tema stöder inte anpassaren. Trots detta kan du aktivera temat och anpassa det med webbplatsredigeraren”.

När ett blocktema aktiveras från anpassaren skickas användaren tillbaka till sidan Utseende Teman i adminpanelen. Användaren kan sedan göra ändringar i webbplatsredigeraren.

Detta kan dock vara problematiskt för vissa webbplatser. Nästan alla temaändringar kräver åtminstone någon anpassning, och de flesta vill ej att deras besökare ska se en ofärdig webbplats. Att arbeta med en utvecklingsinstans – som man sedan migrerar ändringar ifrån – är idealiskt, men är ej alltid möjligt, och kan vara svårt att förstå för många användare.

En annan lösning, för dig som arbetar på en live-webbplats, är att installera ett tillägg för utvecklingsläge. Med detta meddelas besökare att ändringar pågår och att de kan återkomma snart igen.

Det finns i nuläget ett öppet problem-ärende på GitHub för att kunna förhandsgranska och redigera inaktiva blockteman. Som ärendeförfattaren skrev som förslag på lösning, ”Det är enkelt: vi behöver implementera denna funktion”. I långa loppet så är detta en nödvändighet för många användare.

Det finns en situation då anpassaren fortsätter att gå att nå via adminmenyn och verktygsfältet. WordPress känner automatiskt av när ett tema eller tillägg använder anpassaren och gör länkar till den tillgängliga.

Förutsatt att inga andra ändringar sker, så är detta hur anpassaren kommer att fungera med aktiva blockteman när WordPress 5.9 lanseras (den) 25 Januari.

Vill du testa WordPress 5.9 redan idag? Den tredje och kanske sista release-kandidaten finns redan ute att testa. Eller läs mer om release-schemat.

Artikel baserad på: https://wptavern.com/customizer-will-disappear-for-some-block-theme-users-with-wordpress-5-9

(Och med detta inlägg säger vi ”Välkommen” till en ny skribent på dessa sidor, Jamie Blomerus. /Tor-Björn)

Lämna ett svar